Автор: Алистър Крук,  Следвайте Гласове в Екипът на Байдън постави Съединените щати

...
Автор: Алистър Крук,  Следвайте Гласове в Екипът на Байдън постави Съединените щати
Коментари Харесай

Пълното разминаване между реалностите: западният разказ за Украйна се пропуква

Автор: Алистър Крук,  Следвайте " Гласове " в 
Екипът на Байдън сложи Съединените щати в толкоз поляризиран „ ъгъл “ по отношение на Украйна, че Америка не може да „ отстъпи “ от разказа си за неминуем колапс и оскърбление на Русия. След десетилетия търгуване с теорията за „ резултата на доминото “, в този момент Вашингтон парадоксално усеща личната си „ коса да се изправя “ от боязън, че доминото може да се срути.

На 24 февруари годишнината от спора в Украйна ще бъде маркирана от всички западни медии. Само че етикетът „ годишнина “ е подложен преднамерено, за затвърждаване на западното изказване. Украйна е същинска комбинация от разединени етноси, култури и антични корени, тя се намира в спор от десетилетия. И той сигурно не е почнал изведнъж предишния февруари. Останалият свят, в това число Близкия Изток, зае твърдата позиция, че както войната против Русия, по този начин и най-много борбите в Украйна, са антична, токсична, европейска „ омраза “. Тя не е тяхна работа, и те не желаят да вземат участие в нея. И също по този начин отхвърлят да бъдат принуждавани.
Това е разбираемо. Би било обаче стратегическа неточност да се счита, че Близкият Изток би могъл да стои настрани от динамичните процеси, които породиха от Украйна. Последствията няма да ги отминат, и те ще бъдат надълбоко значими за измененията, протичащи се в Близкия Изток.
Може би най-специалният и нов аспект е цялостното разминаване сред двете „ действителности “ –  от една страна, „ това, което се случва на бойното поле в Украйна и вътре в Русия “, и въпреки това, „ това, което се разгласява и популяризира на Запад “.

Двете действителности не се допират в съвсем нито една точка.
Разбира се, допустимо е това да се изясни със положението на Запада, който „ губи топката “. „ Войната “ се отклонява толкоз надалеч от първичната безспорна увереност на Запада в бързия колапс на Русия и унижението на врага Путин, че те би трябвало да прибегнат до отричане. Но това е прекомерно просто.
Този вид деструктивни разкази са надалеч по-често срещани, в сравнение с се признава. Един от аспектите на тази гражданска война в осведомителната война беше обръщането на западния бизнес модел на медиите: техните доходи към този момент не идват от читателите, които купуват или се абонират, тъй като желаят и очакват истината.
На наднационално равнище в този момент държавните управления и техните организации заплащат много положителни пари, с цел да може потребителите да четат техните разкази (както разкриха изтеклите имейли от Туитър). Няма по какъв начин да се стои настрани от този дискурс. Няма по какъв начин да се мисли отвън новините в обществените мрежи.
И това работи... хората повтарят разказаните действителности: Ален Безансон беше забелязал, че „ просто не е допустимо да останеш рационален под въздействието на идеологията “. Разумът, в последна сметка, е едно непрестанно внимание към действителността, което е несъвместимо със своеволието и с измислиците. Нито може да вирее в стерилната почва на ширещия се отвод от просвета.
Вече не пораждат разногласия към истината. За нея се съди съгласно верността ѝ към догмите на единственото обръщение. Или си „ склонен с разказа “, или си „ срещу него “. Запазването на преданост към „ групата “ е най-висшият честен принцип. Тази преданост изисква от всеки член да не повдига противоречиви въпроси, да не оспорва слаби причини и да не изоставя пожелателното мислене. И с цел да се укрепи в допълнение убедеността в правотата на „ разказа “, тези отвън обществения балон би трябвало да бъдат маргинализирани и, в случай че е належащо, възгледите им да бъдат безмилостно окарикатурени, тъй че да наподобяват жалки.
Проблемът е, че тази методология на западната ръководеща класа към този момент е станала наложителна. Еднакво равно на самоизтребление е както да се опитваш да я преодолееш, по този начин и да поставяш под подозрение нейните съществени правила.
И по този начин, в „ Израел “ новото държавно управление замисля „ промяна на режима “ под формата на „ правосъдна промяна “. Палестинската администрация е в развой на раздробяване. Правата на палестинците се погазват още повече, а новият крайнодесен министър на финансите Безалел Смотрич, на който са предоставени необятни отговорности за гражданската администрация на „ Израел “ и на Западния бряг, афишира „ Аз съм фашист и хомофоб “, само че прибавя, че няма да „ убива гейовете с камъни “.
Възможно е Нетаняху в действителност да бъде коренен във връзка с палестинската политика. Възможно е също по този начин, не, съвсем е несъмнено, новият министър на националната сигурност на Нетаняху, Бен Гвир, да организира акция от провокации към джамията Ал-Акса, целяща да „ сложи началото “ на окончателното възобновяване на еврейския храм на хълма (обещание от предизборната кампания).
Но дали Съединени американски щати ще осъдят новия израелски път, който последователно лишава от права и лишава от благосъстоятелност палестинците?
Какво ще направи Вашингтон, в случай че в действителност бъде устроена провокация против джамията Ал-Акса, която да подпали района?
Ще изоставят ли Съединени американски щати „ разказа “ за „ споделените полезности “ с Израел? Или, следвайки украинския модел, просто ще извърнат действителността наобратно и ще обвинят палестинците и Иран, че са подстрекатели на рецесии?
Може ли Вашингтон да одобри, че Иран – въпреки и на прага да се трансформира в нуклеарна страна, само че въпреки всичко такава, която не се стреми към оръжеен статут – не съставлява опасност? Или съгласно правилото, че или си „ за израелския разказ, или си срещу него “, ще заплаши с военни дейности против Иран, защото Израел надигна писък, че Иран е съкратил времето за яден „ пробив “ до по-малко от година?
Могат ли Съединени американски щати да смекчат тезата си, че „ Асад би трябвало да си отиде “ и че „ американските сили би трябвало да останат в Източна Сирия “, защото геостратегическият пейзаж в Сирия се трансформира в отговор на новата политическа позиция, направена от Турция, Русия, Иран и Дамаск, която към този момент се поддържа от основни страни от Персийския залив?
Или няма да се разграничим от героичния разказ за нашите кюрдски и джихадистки „ стратегически сътрудници “ от Ан-Нусра, които би трябвало да продължат битката против ИДИЛ?
И най-после, може ли западният разказ за непоколебимия ангажимент към водения от Съединени американски щати „ Ред на разпоредбите “ да се приспособи към концепцията за нов евразийски търговски блок, който очевидно се отхвърля от $?
Екипът на Байдън очерта място на Съединени американски щати в толкоз поляризиран „ ъгъл “ по отношение на Украйна, че в този момент Америка не може да се отдръпна от разказа си за неизбежното срутване и оскърбление на Русия. Те не могат да го изоставят – поддържането му закупи екзистенциален темперамент за Съединени американски щати.
След десетилетия заиграване с теорията за „ резултата на доминото “ (като опрощение за предходните си превантивни военни интервенции), в този момент Вашингтон парадоксално усеща изправяне на личната си коса от боязън, че личното му домино може да се срине и разказът за световен западен ред да се разбие на части. Както провокативно сподели коментаторът Ив Смит, „ Ами в случай че Русия изрично победи, обаче на западната преса ѝ е подредено да не го забележи?! “
След това евентуално, като продължение, „ разказите на борбата “ сред Запада и страните от Близкия Изток ще бъдат строго спазени в границите на една необятна, дълга война, в поддръжка на шампионата на Съединени американски щати.
Алистър Крук е шеф на Conflicts Forum, някогашен английски посланик от висшия ешелон, създател на изявления.
Източник: 
Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова
 
 
 
 
05 Фев 2023441104 Фев 2023400703 Фев 2023403802 Фев 2023684431 Яну 2023473731 Яну 20235196КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023369611 Яну 2023229405 Фев 202329926 Яну 2023586
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР